Δωρεάν μεταφορικά σε όλη την Ελλάδα!

Βέρες γάμου λευκόχρυσες: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτές

Αν βρίσκεστε στη διαδικασία να βρείτε βέρες για τον επικείμενο γάμο σας, τότε πιθανώς να έχετε καταλήξει στις λευκόχρυσες βέρες, όπως κάνουν τα περισσότερα σύγχρονα ζευγάρια. Οι λευκόχρυσες βέρες είναι πολύ στιλάτες, καθώς ξεφεύγουν από το κλασικό κίτρινο του χρυσού που παραπέμπει σε πιο παλλαϊκές και κλασικές επιλογές, ενώ ταυτόχρονα είναι εξίσου πολύτιμες, λαμπερές και ανθεκτικές.
Βέρες γάμου λευκόχρυσες: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτές

Ο λευκόχρυσος έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν ένα πολύ ενδιαφέρον μέταλλο. Ας δούμε παρακάτω ποια είναι αυτά, για να ξέρετε με ακρίβεια τι αγοράζετε. 

Τα καράτια 

 Το βασικό χαρακτηριστικό όλων των χρυσών κοσμημάτων είναι ότι η αξία τους μετριέται σε καράτια. Τα καράτια φανερώνουν το ποσοστό του χρυσού που υπάρχει μέσα στο κράμα. Όταν ο χρυσός βγαίνει από τη γη, είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί ατόφιος στα κοσμήματα. Για να γίνει πιο μαλακός, εύκαμπτος και ελαστικός, πρέπει να αναμειχθεί με διάφορα μέταλλα. Έτσι, τα καράτια μετρούν πόσος ακριβώς χρυσός υπάρχει στο κράμα που θα προκύψει από την ανάμειξη. Στα 9 καράτια ο χρυσός βρίσκεται σε ποσοστό 37,5%, στα 14 καράτια 58,5%, στα 18 καράτια 75%, ενώ στα 24 καράτια αγγίζει το 99%. Στις βέρες γάμου , όμως, που είναι κοσμήματα τα οποία φοριούνται συνεχώς και υπόκεινται σε φθορά, δεν χρησιμοποιείται χρυσός 24 καρατίων, γιατί είναι πολύ μαλακός. Τα ποσοστά αυτά ισχύουν τόσο για τον κίτρινο όσο και για το λευκό χρυσό. 

 Μέταλλα 

 Γενικά, τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στο κράμα χρυσού είναι ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το ασήμι. Στο λευκόχρυσο ειδικά χρησιμοποιούνται κυρίως το ασήμι και το παλλάδιο. Παλαιότερα, χρησιμοποιούνταν και νικέλιο, όμως αυτό το μέταλλο προκαλούσε συχνά αλλεργίες σε πολλούς ανθρώπους και σταδιακά εγκαταλείφθηκε. Με αυτή την ανάμειξη ο χρυσός αποκτά ένα γκριζοκίτρινο χρώμα. Στη συνέχεια, για να αποκτήσει το λαμπερό άσπρο χρώμα που όλοι γνωρίζουμε πρέπει να περαστεί από πάνω με επίστρωση από το μέταλλο ρόδιο. Το ρόδιο έχει τις ίδιες ιδιότητες με την πλατίνα και χαρίζει στο λευκόχρυσο το χαρακτηριστικό άσπρο χρώμα του. Είναι σκληρό και έχει μεγάλη αντοχή, οπότε συνιστάται ιδιαίτερα στις βέρες. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι οι λευκόχρυσες βέρες  πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επιστρώνονται εκ νέου με ρόδιο, για να κρατήσουν τη χαρακτηριστική τους λάμψη. 

 Οι λευκόχρυσες βέρες 

 Στις λευκόχρυσες βέρες χρησιμοποιείται συνήθως χρυσός 18 καρατίων, ο οποίος είναι μεν πολύτιμος αλλά ταυτόχρονα όχι υπερβολικά μαλακός, κάτι που θα τον έκανε ανθεκτικό στην καθημερινή πολυετή χρήση. Η επίστρωση ροδίου καθιστά τις λευκόχρυσες βέρες ακόμα πιο ανθεκτικές σε σχέση με τις χρυσές και φυσικά τις ασημένιες. Ωστόσο, οι βέρες από λευκόχρυσο είναι λίγο πιο ακριβές από τις χρυσές. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Αφενός, χρυσές βέρες υπάρχουν και με 14 καράτια, κάτι που είναι πολύ σπάνιο στις λευκόχρυσες. Παράλληλα, ο λευκόχρυσος υπόκειται σε περισσότερη επεξεργασία, για να προκύψει το τελικό χρώμα, κάτι που έχει επίπτωση στην τιμή του.Εναλλαγή Πλοήγησης
Το καλάθι μου